Trädgårdsgruppen

Arbeten att göra i trädgården o runt huset i samband med fixarhelgen 8-9 oktober:

Trädbeskärning har skett med arboristhjälp – återstår att tukta buskar/häckar. Därför fokus på buskbeskärning o vanlig häckklippning: Uthängande grenar och höjdbeskärning (ev. med trappstege som någon håller i), så att häckklippning i fortsättning kan ske utan stege. I matsalsingången och på anslagstavlorna finns en  skiss där åtgärdsbehov buskar/häckar är utmärkta i grönt. Gatubelysning i gult under vilka buskar behöver rensas för att förbättra belysningen neråt. Bakom C-huset finns bambubuskar som bör tuktas rejält. Plocka bort döda grenar och skräp. Tunga grenar kan släpas i remmar till containern. Vi bör också rensa ogräs mellan plattor på terasserna. Två trappstegar finns att använda vid höjdbeskärning, men någon måste hålla istegen. Elektrisk häckklippare finns för “vanlig” häckklippning. Se uppgiftslistan som är uppsatt i vindfånget – matsalsingång nr 17. Du kan skriva in uppgifter du vill göra och kryssa för när det är klart.

Trädgårdskalender

Januari-Mars: Beskärning av äppletäd om behov finns. Små tunna grenar går bra att beskära vilken årstid som helst, men om man behöver ta grövre typ 7-10 cm i diameter och om väldigt många grenar beskärs är februari-mars att föredra.

April: Nu behöver gräsmattan förberedas, bra att göra när det har varit barmark ett tag. Vänta inte för länge med att spärra av pga att den är mycket känslig nu och lätt blir uppriven och skadad.

  1. squashDiagonalskär (maskinen ligger på hyllan i vindfånget i Hus-D) alternativt kratta hårt.
  2. Sprid ut ”Toppdressing” va 7-9 st 50 liters säckar går åt.
  3. Sprid ut gräsfrön över hela gräsmattan
  4. Spärra av

Sätt fram vårblomkrukor med t ex påskliljor.

Maj:  Ca 5-10 maj trädgårdsdag – arbetsuppgifter i huvudsak krattning och städning.

När gräsmattan i slutet av maj eller början av juni har börjat växa så mycket att det behövs klippning, klipp gräset, ta fram trädgårdsmöblerna och ordna ”kosläpp” med borttagning av avspärrningen. Gör i ordning sommarblomkrukorna och sätt ut.

Juni-juni: Klipp gräsmattan 1 gång i veckan. Nu frodas maskrosorna, försök dra dem vartefter de dyker upp. Vattna vid gräsmattan behov, helst på kvällar och nätter. Sommarregn brukar ej räcka.

Augusti: Klipp gräsmattan, kan nu ev räcka med 1 gång var fjortonde dag. Beskärning av buskar och träd (JAS juli-aug-sep) kan påbörjas. Lägg i säckar eller i hög bakom huset.

September: Klipp gräsmattan, kan nu ev räcka med 1 gång var fjortonde dag. Vattna vid behov.  JAS-beskärning fortsätter.

Oktober: Ca 5:e oktober brukar det vara trädgårdsdag. Rabattansvariga planterar ökar. Oftast mycket ris att slänga, container behövs samma dag. Sätt undan sommarblomkrukorna i vindfånget i D-huset. Murgrönor och pelargoner kan övervintra där om man vattnar någon gång.

November: Sätt i stolparna/pinnarna med reflexband runt gräsmattan innan det blir tjäle i marken. Detta så att inte plogbilarna häller snö på gräsmattan.