Matavfall – hantering och rutiner

Brf Kupan har skrivit avtal med Stockholm Vatten som ansvarar för stadens sopor. Senare kan det bli aktuellt att utvidga sorteringen av matavfall till alla hushåll i Kupan. Vi ska också bli bättre på att sortera material från olika förpackningar som kan återvinnas. Nya stora plastbehållare är inköpta till köket. Där ska vi samla plast, kartong, glas, metall från matlagningen. Övriga sopor lämnar vi som vanligt i sopnedkasten.

Matresterna från köket ska läggas i speciella papperspåsar som vi får av Stockholm Vatten. Väldigt fuktiga matrester behöver rinna av innan vi lägger dom i påsen. Det gör matresterna bäst i nyinköpta vita plastlådor med sil i botten. Fyllda papperspåsar lägger vi i en brun soptunna som kommer att stå vid trädgårdsskjulet. Soptunnan töms en gång per vecka av en sopbil. Så småningom blir matresterna biogas.

Detta innebär dock lite nya köksrutiner

När du äter i matsalen:

  • När du har ätit och lämnar disk ska du lägga dina matrester i en vit plastlåda som står i en metallåda vid diskinlämningen. Plastlådan har alltså hål så matresterna silas. Lägg gärna med vita servetter och hushållspapper som du har använt. Släng däremot inte överbliven dryck i plastlådan. Då blir matresterna för blöta.

När du jobbar i köket:

  • Matlagare: Rester från matlagningen lägger du i papperspåse för matavfall. Låt resterna rinna av i en plastsil först om de är väldigt fuktiga. Lägg gärna använt hushållspapper i papperspåsen. Förpackningar av kartong, plast, glas, metall lägger du i de nyinköpta märkta plastbehållarna i köket. Skölj ur förpackningen innan du lägger den i behållaren.
  • Serverare/Diskare: Håll lite koll på den vita plastlådan för matrester vid diskinlämningen! Byt plastlåda om den är full av matrester. Låt matresterna rinna av lite innan du lägger dom i papperspåse. Kolla om det kommit med något som inte är matavfall. Se lista i köket.
  • Diskare: När diskningen är klar går du ut och lägger samtliga papperspåsar i den bruna soptunnan vid trädgårdsskjulet. Du kan ta en extra påse utanpå om någon påse verkar blöt. Vi behöver inte snåla med påsarna som vi får gratis.

Vi i matavfallsgruppen kommer att finnas i köket under första veckan för att svara på eventuella frågor och vara till hands. Om du är osäker var något ska slängas och inte har någon att fråga, släng det i vanliga soporna. Lycka till!

 

Jan (36) Lotta (38) Peter (32)